GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een rondwandeling van ruim 15 km door de duinen van het Nationaal Park Zuid Kennemerland. De wandeling loopt o.a. over de Hazenberg, met uitzicht over de duin 'de Bruid van Haarlem', en een drietal plassen ('t Wed, Het Grote Vogelmeer, en de Oosterplas).

Het startpunt van de wandeling ligt op parkeerplaats Koevlak. Bij aanvang of aan het eind van de wandeling kunt u bezoek brengen aan bezoekerscentrum De Zandwaaier. Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, is ondergebracht in een prachtig industrieel monument uit 1879: een in neo-klassieke stijl gebouwd pompgebouw van het voormalige waterleidingbedrijf. In het gebouw wordt op alle mogelijke manieren informatie gegeven over de duinen.

nh004 hazenbergDe begroeiing die u tijdens de wandeling in dit gebied tegen zult komen is grotendeels het resultaat van aanplant in de eerste helft van de 20e eeuw. Men wilde het duinzand ervan weerhouden weg te stuiven, ten behoeve van de landbouw. Met helmgras, dennenbossen op de duintoppen en struiken als duindoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en kruipwilg zijn de duinen dichtgegroeid. Dit wordt tegengegaan door het inzetten van grote grazers zoals Schotse Hooglanders (koeien) die de grassen en struiken wegvreten en met hun hoeven de bodem open trappen. Op deze manier wordt er plaats gemaakt voor een gevarieerdere begroeiing. De laatste jaren komen er meer bloemen, kruiden en mossen in de duinvalleien voor dan voorheen.

Nadat u ongeveer een derde van de wandelroute heeft afgelegd, heeft u vanaf de Hazenberg een prachtige uitzicht over de Bruid van Haarlem. Dit grote stuk duin is in 2003 afgeplagd en afgegraven zodat het zand door de wind weer gaat stuiven. Het hoopt zich een stukje verder weer op en vormt een groot stuifduin. Afhankelijk van de neerslag en de wind "loopt" deze duin zo’n vijf meter per jaar in de richting van de overheersende zuidwestenwind. In het vochtige gebied achter het stuifduin ontstaat een vochtige duinvallei met onder andere parnassia, duizendguldenkruid, knopbies en slanke gentiaan. Op het stuifduin heerst een soort woestijnklimaat: heel droog, heet in de zomer en ’s winters erg koud. Daar kunnen slechts weinig planten- en dierensoorten tegen. Het duinviooltje en muurpeper groeien er wel, en voor zandhagedissen zijn de zanderige plekken heel geschikt om hun eieren te leggen. De Bruid is vernoemd naar het wilgenroosje. Dit plantje kwam vroeger veel voor op deze duinhelling. Als het is uitgebloeid, vormt het een witte pluim. De zee van witte pluimpjes op de helling deed denken aan een bruidssluier, vandaar de naam. De Bruid van Haarlem is een z.g. aardkundig monument: een belangrijk, waardevol landschappelijk element met een beschermde status.

Direct na Hazenberg loopt u richting het duinmeer "Het Vogelmeer". Het Vogelmeer is een prachtig duinmeer waar u vele soorten vogels kunt bekijken. In de winter kunt u hier onder andere de wintertaling, smient, kuifeend en de tafeleend bekijken. En in de zomer kunt u hier mogelijk futen met jongen, een zilverreiger of een ijsvogeltje zien.

       

Reacties   

+1 # veel onverhard, iets meer kmRik 15-09-2017 23:29
Prachtige route met veel onverharde paden. Je loopt her en der door wat mul zand, maar meest schelpenpaden e.d. Op een regenachtige dag ben ik de hele dag niemand tegengekomen. Alleen in de verte twee fietsers gezien vanaf de hazenberg. Ik heb de km getracked. Ik kwam op 17,8. Dit komt omdat het pad veel meer bochten en kronkels kent dan de waypoints doen vermoeden
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.