Park Gravenrode is een belangrijk toeristisch-recreatief gebied in de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Het gebied wordt gevormd door het dal van de Strijthagerbeek en het dal van de Anstelerbeek, beiden zijbeken van de Worm. Er is een grote variatie van natuur en landschappen, door de aanwezigheid van de beken, diverse visvijvers, uitgestrekte hellingbossen, kastelen, oude hoeves en een heus stuwmeer. Het gebied is dan ook ideaal voor het maken van een fraaie wandelttocht of picknick.
Het startpunt van de wandeling is bij kasteel Erenstein en Dierentuin GaiaPark. De rondwandeling volgt een hoefijzervormig parkoers en loopt door het Anstelerbeekdal (Kerkrade) en het Strijthagerbeekdal (Landgraaf). De volgende bezienswaardigheden liggen langs de wandelroute:
- Kasteel Erenstein: Het kasteel is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw (1340). Andere bronnen vermelden als bouwjaar 1396. Op 11 mei 1708 breekt er een grote brand uit en worden de stallingen en de graanschuur verwoest. Het huidige gebouw met kapel en hoektorens dateert van 1722. In 1903 gaat Erenstein over in eigendom van Franse paters Franciscanen. Sinds de aankoop in 1940 voor fl 20.000, is de gemeente Kerkrade eigenaar van het gebouw. Tot in de jaren 1960 staat rondom Erenstein nog de boerderij van familie Smeets, dat daarna nog van de familie Maessen is geweest. Het huis van de familie Vilain en het voormalige klooster van de paters Fransiscanen. Erenstein behoort samen met Château Neercanne en Winselerhof tot de Camille Oostwegel Chateau Hotels & Restaurantsgroep. Binnen de historische muren van dit dertiende eeuwse kasteel is nu een stijlvol restaurant gevestigd. Stoere muren, fonkelende kroonluchters en krakende traptreden houden het rijke verleden levend. Het kasteel wordt omringd door een slotgracht.
- Gaia Kerkrade Zoo: Het GaiaPark is de eerste dierentuin die in de provincie Limburg werd geopend. De officiële opening was op 1 juli 2005, daarmee is het de eerste dierentuin in Nederland die volledig in de 21e eeuw is ontwikkeld. Het park heeft één centraal thema, de zogenaamde ‘Gaia-gedachte’, dat over de aarde gaat (Gaia is de naam van de Griekse aardgodin). De indeling van het park, waar circa 80 diersoorten leven, bestaat uit verschillende nagebootste leefgebieden, waaronder Europa, de Amazonebekken, het Kongogebied en Namibië.
- Strijthagermolen: De Strijthagermolen is een middenslag watermolen die oorspronkelijk onderdeel uitmaakt van het park en de goederen van het kasteel Strijthagen. Het waterrad wordt aangedreven door water uit de stuwvijver bij het kasteel die op zijn beurt wordt gevoed door de Strijthagerbeek. De molen is gebouwd in 1617 als korenmolen en omstreeks 1700 herbouwd in de huidige vorm. De molen maalde tot het midden van de 19e eeuw met een houten bovenslagrad. Dit werd, nadat de molen in 1950 als gevolg van de optredende mijnverzakkingen, bij een grootscheepse restauratie in 1989 vervangen door het huidige middenslagrad met een middellijn van 5,1 meter.
- Wilhelminaberg: De Wilhelminaberg is een kunstmatige berg en is ontstaan als afvalberg van de Staatsmijn Wilhelmina die daar van 1906 tot 1969 gevestigd was. Deze berg was de grootste steenberg van Nederland met een hoogte van 93m en een volume van meer dan 20 miljoen m3. Na de sluiting van de mijn was het aanvankelijk de bedoeling de steenberg af te graven, maar een berekening toonde aan dat dit een dure aangelegenheid zou worden die 20 jaar in beslag zou nemen.
De langste onoverdekte trap van Nederland. In oktober 2006 is begonnen met de aanleg van de langste onoverdekte trap van Nederland. In mei 2007 waren de werkzaamheden aan de trap voltooid, en in juni 2007 werd hij officieel in gebruik genomen. De totale trap overbrugt een hoogte van 90 meter en is 250 meter lang. De trap bestaat uit 22 delen met daartussenin telkens een plateautje. De delen zijn onderaan breed en bestaan uit 20 traptreden. Naar boven toe worden ze steeds smaller en tellen 24 treden. Onderaan de trap ligt een vijver. Over deze vijver loopt een verbindingsbrug die de trap verbindt met de Overstehofweg. De zijkant van deze brug is een blijvende herinnering aan het mijnverleden: er staat een inscriptie ‘Wilhelmina 1906 – 1969’. Op de top is eigenlijk nog niets behalve een bijna voltallig 360o uitzicht over de regio (alleen belemmerd door de hal van SnowWorld) - Kasteel Strijthagen : Het huidige kasteel Strijthagen is rond 1550 gebouwd op de fundamenten van de vier eeuwen oudere burcht. De slothoeve stamt uit 1690. Het kasteel wisselde meerdere malen van eigenaar. De laatste eigenares was de jonkvrouwe de Spirlet, die het landgoed verkoopt aan de familie Honigman, die op haar beurt het kasteel in 1917 overdoet aan de Oranje-Nassau Mijnen te Heerlen, Zodoende werd het het domein van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina. Het kasteel is onderdeel van themapark Wereldtuinen Mondo Verde
- Wereldtuinen Mondo Verde: Wereldtuinen Mondo Verde is een 25 hectare groot themapark, gesitueerd rond het Kasteel Strijthagen. In deze ‘groene wereld’ zijn internationale thematuinen te bezoeken. Wereldtuinen Mondo Verde heeft diverse watervallen, een echte woestijn, de grootste vogelhal van Europa en een tropenhal, waar de bezoeker zich in het Verre Oosten waant.
- Stuwmeer Cranenweyer: Halverwege de vorige eeuw lozen de steenkoolmijnen in Kerkrade hun vervuilde afvalwater in de omliggende beken. Zo ook de Hammijn en de Domaniale Mijn. Zij gebruiken hiervoor de Anstellerbeek. Na de mijnsluitingen worden activiteiten ontplooid om de omgeving een beter aanzien te geven. Een van die activiteiten is de aanleg van een wandelgebied waar dit stuwmeer deel van uitmaakt. Vlak voor Eygelshoven wordt een stuw gebouwd in de Anstellerbeek. Het meer dat hierdoor ontstaat krijgt de naam Cranenweyer. Het is het enige stuwmeer van Nederland. Het meer krijgt op 30 augustus 1974 zijn naam.