GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een bijna 9 km lange wandeling door natuurgebied Planken Wambuis. Het startpunt ligt schuin tegenover restaurant Planken Wambuis (Verlengde Arnhemseweg 146, Ede). De route volgt voor een groot deel de gemarkeerde route (veldkeien met een gele stip) van Natuurmonumenten.

Het eeuwenoude landgoed Planken Wambuis is een afwisselend gebied met heide, stuifzand, gras- en bouwland en bossen. Planken Wambuis sluit aan bij de natuurgebieden van de gemeente Ede en het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Al deze gebieden liggen op de stuwwal die ontstaan is tijdens de voorlaatste ijstijd. Als onderdeel van het Veluwemassief is de bodem van het Planken Wambuis van nature voedsel-arm. De bossen op het landgoed zijn deels aangeplant en deels spontaan ontstaan, bijvoorbeeld op de voormalige stuifzanden. 700 hectare van Planken Wambuis is rustgebied voor dieren. Dit deel is zeer belangrijk voor onder andere edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Verder komen vrijwel alle Nederlandse reptielen voor in het natuurgebied en vele vogels, waaronder veel roofvogels.

       

 

Reacties   

0 # planken wambuiskarel 04-09-2011 22:11
absoluut mooie wandeling met een grote kans everzwijnen tegen te komen.... kan makkelijk uitgebreid worden maar het restaurantje (planken wambuis) op het eind is uiteraard de plek om te eindigen... (liever nog niet tussen 6 plankjes al werden die daar vrioeger gemaakt... :D
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.