GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een 5,5 km lange gemarkeerde rondwandeling (gele markering)over landgoed Hagen (Kruisbergsche Bosschen).

Landgoed Hagen ligt gedeeltelijk of oude rivierduinen. Deze duinen ontstonden toen lang geleden de Oude IJssel zich dieper insneed in het landschap en het aangrenzend gebied waarvan de bodem uit fijne zanden bestaat dorger werd. De wind kreeg vat op het zand en vormde heuvels die tot ruim 10 meter boven de omgeving uitsteken. Landgoed Hagen bestaat vooral uit naald- en loofbos, hakhout, houtvwallen en - singels en laanbeplanting. Daartussen liggen akkers en weilanden, een boerderijtje, heischrale graslanden, vennen en poelen, die het landschap bijzonder aantrekkelijk maken.

De start van de wandeling is bij kasteel Huize Havesathe Hagen de Kelder. In de volksmond kent men het gebouw echter als Kasteel de Kelder. Het Kasteel De Kelder is gelegen in de Kruisbergsche Bosschen aan de Kelderlaan, direct achter het Slingeland Ziekenhuis.
Kasteel de Kelder heeft een rijke geschiedenis waarvan lang niet alles bekend is. De geschiedenis gaat via de huidige eigenaren, de familie Beelaerts van Blokland, via de families Van Pallandt, Van der Capellen en vele andere adelijke geslachten, terug tot de 15-de eeuw. Vanaf 1662 komt de voormalige havezate voor in de leenregisters van Gelre, kwartier van Zutphen. Destijds werd dit adellijke huis door de toenmalige eigenaresse in leen opgedragen aan de Staten van Gelderland. Vroeger sprak men in plaats van kasteel de Kelder van havezate Hagen. Een havezate is oorspronkelijk een kasteelboerderij maar die functie heeft de Kelder slechts eenmaal eeuwen geleden gehad.

       

 

Reacties   

0 # Fantastisch!!!!Mnr. Pieter-Fred 03-01-2011 08:54
DEZE SITE BIND ik ECHT SUUUPER MOOI!!!

Echt hee mooi hoor!!

xx :love:
Antwoorden | Melden aan beheerder
0 # Guest 03-01-2011 11:00
:0
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.