GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Een rondwandeling van ongeveer 6 km langs grafheuvels en hunebedden.De wandeling laat kinderen meelopen door de wereld van Oek. Onderweg zijn veel dingen uit de tijd dat Oek 5000 jaar geleden leefde terug te zien in het landschap. De Wandelroute start op de parkeerplaats van het Hunebedcentrum in Borger.

Voor de kinderen is het leuk om de wandeling met het boekje "OEK - Kinderwandelroute" te lopen. In het boekje zijn spelletjes, opdrachten en tekeningen opgenomen. Tevens kun je meer achtergrond informatie lezen over de belevenissen van Oek. Oek is een jongetje van 6 jaar die 5000 jaar geleden samen met zijn vader, moeder, zusje en zijn opa in deze omgeving leefde. Het boekje is te koop bij o.a. het Hunebedcentrum te Borger.

Vanaf de parkeerplaats loop je langs een graanspieker richting het grootste hunebed dat ons land rijk is. Dit hunebed is rond de 23 meter lang en heeft 9 dekstenen. Ook heeft het hunebed 4 poortstenen waarvan er nog 1 poort deksteen op z'n plek ligt. Vanwege de grootte heeft men ook heel lang gedacht dat Borger het centrum van de Trechterbekercultuur moest zijn.Dit is ook een van de weinige hunebedden in Nederland waar resten van mensen zijn gevonden. Er zijn volgens deskundigen aanwijzingen dat dit graf ook nog in latere tijden gebruikt zou zijn. Naast het hunebed ligt het vrij nieuwe museum 'Hunebedcentrum'. Dit schitterende museum neemt je mee terug in de tijd van het Trechterbekervolk. Van oude voorwerpen tot interactieve spellen, het is leuk voor zowel volwassenen als voor kinderen. Een aanrader om de dag mee te beginnen als je deze wandeling wilt lopen. Bij het informatiecentrum is een boerderij nagebouwd vanuit de tijd van Oek. Deze boederij is vrij te bezichtigen.

De wandeling loopt vervolgens langs volkstuintjes naar de Molenplaatsweg. Vanaf deze weg kun je in de verte aan de linker kant een grafheuvel met bomen zien liggen. De weg vervolgt zicht over zandwegen door het bos. Dit bos was in de tijd van Oek bekend als het sprokkelbos, berenbos, en griezelbos. Nu zal je geen beren aantreffen, maar met een beetje geluk wel reeën of herten. De wandeling loopt vervolgens richting vijf hunebedden (D21, D22, D23, D24, D25).

DR007-_Oek_wandeling_02 DR007-_Oek_wandeling_01

Het eerste wat opvalt als je komt aanlopen bij hunebed D21 is de enorm grote beuk die er aanvast zit. Het geheel doet dan ook schilderachtig voorkomen. De beuk is inmiddels ook een onderdeel van het hunebed geworden. D21 heeft drie enorme dekstenen en is in formaat niet heel groot. Het exemplaar telt 8 zijstenen en met de 2 sluitstenen is dit hunebed erg compleet. Het is duidelijk waar de poort heeft gezeten en er staan nog 1 poortsteen aan die kant. Het hunebed ligt tussen de weilanden en ligt vlakbij nog een groep hunebedden, namelijk hunebed D23 tot en met hunebed D25.

Als je over het zandpad terugloopt staat er netjes in een soort parkje afgezet met stenen de drie hunebedden D23, D24 en D25. Van de drie hunebedden die hier bij elkaar liggen is D25 de grootste. In tegenstelling tot de andere twee hunebedden van dit trio is deze erg compleet. Hunebed D25 heeft vier grote dekstenen en de poort is duidelijk zichtbaar, maar heeft geen kransstenen. De stenen zelf zijn vrij groot.

De wandeling loopt vervolgens langs 2 grafheuvels door het bos, over de heide terug naar het hunebedcentrum.

       

 

Reacties   

0 # Guest 27-07-2012 15:28
Downloaden mislukt. Ook geen link voor navigator. Nog veel werk te doen hier :angry:
Antwoorden | Melden aan beheerder
-1 # re:Hans 28-07-2012 01:40
Anoniem zei:
Downloaden mislukt. Ook geen link voor navigator. Nog veel werk te doen hier :angry:


Beste Anoniem,

Dank voor uw reactie. Alhoewel ik zelf geen problemen ondervind, heb ik voor de zekerheid alle links naar de files opnieuw geinitieerd.
Voor het downloaden is het alleen noodzakelijk om met de linker-muis-knop op de link te drukken. Als het goed is moet dan automatisch een scherm op uw beeldscherm komen waarin wordt gevraagd om de file te openen danwel op te slaan.
Gelieve mij een private mailtje te sturen indien uw probleem nog steeds optreedt.

Met vriendelijke groet,

Hans
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.