GPS-wandelingen.nl

GPS wandelen in Nederland

Dit is een 22 km lange rondwandeling die vanuit het Loon op Zand door het varieert natuurgebied Huis ter Heide loopt.

 

nb012   Huis ter heide leikeven 3Het startpunt van de wandeling ligt aan de rand van het Weteringplein in Loon op Zand. De wandeling loopt allereerst richting het kasteel van Loon op Zand. Het kasteel, bijgenaamd het witte kasteel, is een omgracht landhuis. Het landhuis is in 1777 gebouwd op de resten van een veel ouder kasteel dat toebehoorde aan de Heren van Loon op Zand. De wandeling wordt vervolgd richting het zuidelijk deel van het natuurgebied Huis ter Heide. Dit gebied bestaat voornamelijk uit vennen en landbouwpercelen. Vanuit één van uitkijktoren heeft u mooi uitzicht op de Lekeven en kun je speuren naar tientallen vogels en imposante Schotse hooglanders in de omgeving. In het voorjaar en in de zomer heb je kans op soorten zoals grauwe klauwier, bosrietzanger, spotvogel, boomvalk, groenpootruiter, bosruiter, zwarte specht, boomleeuwerik. In de herfst en winter worden soms bokje, houtsnip, wintertaling, pijlstaart, brilduiker, kruisbek en vuurgoudhaan gezien. Tijdens de trek komen visarend, kraanvogel en beflijster soms langs. Nadat je het Lekeven bent overgestoken, wordt de wandeling vervolgt in een gevarieerd Loof en naaldbossen. Je kunt in dit bos zien, dat het ooit cultuurbos was: bedoeld voor houtkap én voor recreatie. Er groeien hier veel rechte bomen en er is maar een beperkt aantal soorten lage ondergroei. Je ziet hier voornamelijk fijnspar, lariks, grove den en zomereik. Natuurmonumenten is hier bezig een natuurlijk bos van te maken. In een deel van het bos is de kans groot dat je op open vlaktes mierenkoepels ziet liggen! De rode bosmieren bouwen hun mierenhopen op een zonnig plek. Zo wordt de hoop boven én het nog grotere deel dat je niet ziet, onder de grond, verwarmd. In één mierenhoop kunnen wel een miljoen mieren leven, die jaarlijks samen acht miljoen insecten vangen!

 

Na ongeveer drie kwart van wandeling, loop je langs het oorlogsmonument van Loon op Zand. Het monument is een vredesmonument voor de oorlogsslachtoffers 1940-1945 en is een initiatief van de Stichting Slachtoffers Tweede Wereldoorlog. Kunstenaar Henk Mooij uit Drunen koos voor een sober gedenkteken: een gedrongen obelisk in de vorm van een granaat. Het oorlogsmonument van Loon op Zand ligt in de 'M.A.St.': de voormalige Duitse Munitions Ausgabe Stelle 8/VI. In de Tweede Wereldoorlog was hier in een 10 hectare groot bosgebied een munitiedepot gevestigd met gebouwen, bunkers, magazijnen, ingegraven parkeerplaatsen en zelfs een zwembad. Er lag een enorme hoeveelheid munitie opgeslagen. Op de vroege morgen van dinsdag 5 september 1944 werden de inwoners van Kaatsheuvel door de Duitsers gewaarschuwd ramen af te plakken, deuren open te zetten en uit hun huis te gaan. De aanwezige explosieven op het M.A.St.-terrein werden door de Duitsers gedeeltelijk afgevoerd. Het overgrote deel werd echter in een reeks ontploffingen vernietigd, wat dagenlang duurde. Enorme knallen en het sneuvelen van ramen tot ver in de omtrek waren het gevolg. In de dagen na de ontploffing van het complex sneuvelden nog enkele mensen die uit nieuwsgierigheid het complex afstruinden op zoek naar waardevolle spullen, die de Duitsers achtergelaten hadden. De grote hoeveelheid munitie die nog niet ontploft was, werd hun dood. Toen de geallieerde troepen naderen werd de munitie gedeeltelijk afgevoerd maar het overgrote deel werd in een dagenlange reeks ontploffingen vernietigd. Er zijn op het ogenblik nog enkele overblijfselen waar te nemen, zoals kraters, ontstaan door het opblazen van munitiebunkers aan het einde van de oorlog, Ook restanten van loopgraven, parkeerplaatsen, bakstenen en verpakkingen zijn nog te vinden.

 

Wandeling is ingezonden door Wandelpaden

 

Gebruikte bronnen:

 

Foto: WP Tool

       

Reacties   

0 # WandelrouteGerdien 14-02-2016 16:25
Schitterende wandelroute. Wij hebben deze wandeling 6 februari gelopen. De natuurgebieden zijn mooi aan elkaar gekoppeld met zo min mogelijk verharde paden. Het verbaasde ons daarom wel dat de laatste kilometers over het fietspad gingen. Wij hebben daarom de route aangepast en zijn door het bos gegaan.
Antwoorden | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

- | - | -

Copyright © 2007 - 2023. All Rights Reserved.